Antarctica

Imbarcarea

Ne-am imbarcat in Ushuaia, Argentina pe vasul de croaziera Sea Spirit (vasul cel mic din poza de mai jos), cu o capaciate de 112 passageri si approximativ 70 membrii ai echipajului veniti de prin toate colturile lumii.

Antarctica voyage and map

Pe langa acestia am avut 15 ghizi de expeditie veniti din Australia, Noua Zeelanda, Canada, UK, Statele Unite si Scandinavia toti oameni deosebiti, umblati si mai ales foarte scoliti. Ca si orice calatorie pe un vas de expeditie, calatoria noastra nu a inceput pana nu am fost instruiti ce sa facem in caz de urgenta si intampinati cu un cocktail de bun venit din partea capitanul vasului. Ne-am bucurat sa aflam ca avem un capitan de vas de origine croata, iar membrii echipajului din Russia si Ukraina.

Ushuaia

Stramtoarea Drake:

Dupa doua zile pe care le-am petrecut trecand prin stramtoarea Drake, am ajuns in Antarctica Peninsula. Stramtoarea Drake este cunoscuta pentru valurile mari si de multe ori este spaima turistilor ce calatoresc spre Antarctica deoarece marea este foarte agitata. Sunt situatii cand valurile ajung la 20 de metri. Surprizator calatoria a fost foarte linistita iar marea de o calmitate nemaintalnita de catre membrii echipajului. Bineinteles nici noi nu ne-am asteptat ca marea sa fie asa de linistita. Singurul avantaj al marii agitate este numarul bogat de pasari care se pot observa, deoarece acestea se plimba in jurul vasului cand este vant si marea agitata si se odihnesc la suprafata apei. Si cum nu se poate sa parasesti stramtoarea Drake fara sa experimentezi valuri inalte am avut sansa sa le experimentam pe toate acestea la intoarcere cand marea a fost mult mai agitata, iar pasarile zburau in jurul vasului ceea ce ne-a permis sa le fotografiem.

Peninsula Antarctica
Imediat ce am trecut de stramtoare Drake, am ajuns in Antarctica si ne-a surprins un sentiment greu de descris in cuvinte…..Faptul ca am fost asa de departe de Canada si Romania, ne-a facut sa ne gandim mai mult la calatorie si cat de norocosi am fost sa ajungem aici si am devenit tot mai entuziasmati de aventura noastra. Pe sezon sunt aproximativ 16,000 de oameni care calatoresc in peninsula si ne-am bucurat sa fim unii dintre ei. Am debarcat pentru prima data pe continent si ne-am bucurat ca doi copii sa vedem primii pinguinii, zgribuliti de frig si care asteptau sa naparlesca ca sa poata pleca pe mare si sa se hranesca. Programul zilnic a fost intens si foarte bine organizat, iar dupa micul dejun fie ne debarcam pe tarm pentru a explora continentul, fie ne imbarcam pe zodiac pentru o scurta croaziera in golfuri mici unde vasul mare nu putea sa patrunda….. Chiar daca in fiecare zi aveam aproximativ aceleasi activitati, nu ne-am plictisit o secunda. Si asta pentru ca in fiecare zi vizitam alte locuri care erau parca mai frumoase ca niciodata si observam comportamentul animalelor in diverse situatii.

La ce sa te astepti cand calatoresti in Antarctica?

Fauna bogata
Abundeta faunei se poate vedea peste tot. De la foci curioase si grase de 400 de kg. ce se plimbau pe langa zodiacul nostru aratandu-ne cat de majestoase si frumoase sunt, la balene uriase, care explorau zodiacurile in care ne aflam si care parca ne urmareau pe unde mergeam; la pinguini jucausi care inotau in colonii si se chinuiau sa se agate de cate un ghetar sa se odihnesca pana la scene de tandrete si alint intre mama si pui care se intalneau la tot pasul; am avut parte sa vedem de toate din abundenta.

Leopard Seal

Penguin

Kayaking

Ghetare Plutitoare Spectaculoase & Peisaje superbe
Frumusetea ghetarilor ce acopera muntii inalti si ce ajung la 3000 de metri in peninsula sunt deosebiti. Aisberguri uriase ce s-au desprins din ghetari imensi si in decursul timpului au capatat forme ciudate; bucati de gheata ce se plimba dintr-un golf intr-altul uneori de ani de zile,cautand parca sa evadeze in oceanul infinit; lumina care se reflecta si creeaza diverse culori si efecte, de la un albastru deschis la un verde turcoaz; munti inalti acoperiti de zapada ce se oglindesc in apa ce ia culoarea cerului; vremea imprevizibila cu ninsoare vant, cer senin, soare puternic, rasarit si apus …toate acestea te fac sa descoperi fotografia si sa iti doresti sa opresti timpul in loc; sa imortalizezi experienta acestei calatorii si sa vrei sa revii din nou cat de curand.

Iceberg

Iceberg1LandscapeLandscapeFascinanta istorie a exploratorilor faimosi
Este impresionant sa afli cum de-a lungul timpului exporatorii faimosi vizitau insulele si vanau foci, pinguini, si mai ales balenele pentru carnea si uleiul lor cu scopul de a le comercializa. Animalele erau exploatate pana la disparitie, iar in Antarctica se pot observa influenta umana si urmariile vanarii excesive pentru bunastarea materiala a exploratorilor  peste tot pe unde ne-am oprit. Oase de balene imense, ramasite a unor vechi fabrici de ulei si tortura a animalelor sau chiar barci parasite sunt intalnite la tot pasul si exprima ramasitele epocii de industralizare. Daca in secolul 19 existau aproximativ 230,000 de balene albastre in Antarctica, astazi mai sunt aproximativ 2000 de balene si un numarul foarte redus de specii de foca. Toate aceste informatii ne-au maturizat si ne-au facut mai responsabili si mai constient de frumusetea naturii, dar si a faunei pe care cu totii ar trebui sa o protejam. Si pentru ca experienta sa fie si mai completa, am avut ocazia sa participam la seminarii, despre viata faimosilor exploratori care au ajuns in zona si explorat Antarctica in profunzime, dar mai ales sa auzim experientele pe care le-au trait incercand sa descopere Continentul Alb, sa se imbogatesca, sa devina eroi in tara lor, sa primesca un titlu nobiliar pentru incercarile lor dar mai ales sa-si puna viata in pericol pentru a-si urma visul de a calatorii. Impresionant, fascinant, trist si cutremurator.

Port Lockroy

 

Port Lockroy

Port Lockroy2

 

SceneryScenery.2

Atmosfera pe bord si Programul Zilnic

Ca experienta sa fie si mai interesanta, pe tot parcursul voiajului, grupul de 100 de turisti a fost impartit in trei grupuri numite dupa speciile de penguini si colonii pe care le-am intalnit cel mai des in voiajul nostru: Gentoo, Chinstrap si Adelie. Ordinea prin care se cobora la tarm se schimba in fiecare zi. In fiecare seara inainte de culcare aveam programul pentru a doua zi pe televizor si abia asteptam sa vina dimineata si sa exploram zonele necunoscute ale continentului. Ne uitam la ceas si asteptam cu nerabdare mesajul liderului de expeditie care sa anunte debarcarea ” Buna dimineata. Am ajuns in Canalul Lemaire. Pregatiti-va de debarcare. Pinguinii Gentoo sunt rugati sa sa pregatesca pentru debarcare si sa se prezinte pe bord in 15 minute, urmati de pinguinii Adelie si Chinstrap”.Programul Zilnic include doua debarcari de cate 2-3 ore pe zi in locuri diferite de pe continent.. Intre mese si debarcari se organizeaza prezentari si diverse activitati pe bord. Am atasat mai jos programul zilnic pe care l-am avut in Antarctica pentru a va face o idee asupra programului.

Prezentari si Echipa de specialisti pe bord
Seminariile pe bord nu sunt doar despre fauna si istorie sau faimosi exploratori, dar includ adevarate lectii de geologie, glaciologie, biologia marina si comportamentul vietatilor sau chiar lectii de viata si de moarte din zonele de razboi ca si Afganistan si Serbia povestite de oameni pasionati si dedicati umanitatii si naturii. Si ce poate fi mai interesant decat sa auzi experientele de viata prin care membrii echipajului au trecut de-a lungul timpului de cand organizeaza aceste expeditii?Te uiti in ochii lor si observi acelasi entuziasm si pasiunea pentru calatorie pe care il are un incepator chiar daca ei intalnesc mii si mii de turisti in fiecare zi. Frumusetea continentului si unicitatea acestui loc ii stimuleaza sa se intoarca in aceste locuri de cateva ori pe an, sa le protejeze, si sa se simta acasa pentru cateva luni bune. Si asta pentru ca Antarctica este casa lor.

Expedition staff

Cine calatoreste in Antarctica?

De la avocati, doctori, fotografi profesionisti, la scriitori, iubitori ai naturii sau adevarati exploratori, acest voiaj iti ofera oportunitatea de a intalni oameni educati, modesti, plini de viata si de a schimba impresii de calatorie cu oameni din toate colurile lumii. Majoritatea calatorilor au venit din SUA, cativa din Australia si Europa de Vest. Am intalnit doi pasageri din India si cativa din China. Majoritatea calatorilor au avut varsta cuprinsa intre 40-75 de ani. M-am bucurat sa vad un tatic care calatorea cu fiica sa in varsta de 20 de ani si care se bucurau sa petreaca putin timp impreuna.

Cand sa calatoresti in Antarctica?
Si daca te gandesti ca o excursie in Antarctica este prea extrema pentru tine din cauza temperaturii reci, ai fi surpris sa stii ca temperatura nu este mai putin de 1 grad in timpul verii, cand este sezonul de vizitare si poate sa ajunga si la 10 grade. Sezonul de vara este cam cum e iarna in Romania, doar ca vantul este mult mai puternic si vremea se poate schimba de la un minut la altul. Geaca de expeditie, impermabila la apa si vant, dar si cizmele de cauciuc ce sunt oferite pe bord, de foarte buna calitate, te tin departe de frig sau de apa. Sezonul de vara in Antarctica incepe in Noiembrie si se termina in Martie. Fiecare luna de calatorie este diferita pentru animalele pot fi observate indiferite stadii de crestere. In Noiembrie, abundenta zapezii si claritatea acesteia este ideala pentru fotografie, pentru ca zapada are o culoare de un alb imaculat. In Decembrie, pinguinii clocesc oauale si la sfasitul lunii dau nastere la primii pui care sunt hraniti de catre parinti pana cand invata sa vaneze singuri; in Februarie si Martie balenele se pregatesc de plecare si se vad la tot pasul, iar ultimii pinguini asteapta sa isi schimbe penajul ca sa poata pleca din fata iernii care se aproprie cu pasi repezi. Cativa pinguini rataciti raman in Antarctica peninsula si devin hrana pentru animalele de prada.

Cu ce vas sa calatoresti in Antarctica?
Cand mergi in Antarctica, vasul de croaziera nu e neaparat important, deoarece frumusetea locurilor si abundenta faunei si te va tine tot mai mult pe punte sau la tarm, iar in cabina ajungidoar seara tarziu. Asadar poti calatorii pe un vas luxos cum am avut ocazia sa calatorim noi (Sea Spirit) sau poti calatorii pe un vas rusesc care nu are neaparat atatea facilitati in cabina (Akademik Vavilov, Ioffe). Nu conteaza ce vas alegi, experienta pe bord va fi unica si deosebita.

Ce este un zodiac? 

O prietena mi-a sugerat sa explic ce este un zodiac. Un zodiac este o barca cu motor ce are o capacitate de approx 8-10 persoane si cu care turistii sunt transportati de pe vas pe uscat sau sunt folosite pentru a urmarii comportamentul animalelor salbatice. Urmariti pozele din galerie pentru poze.

Ce activitati optionale se pot face in Antarctica?

Camping, Kayaking, Stand up Paddleboarding, Cross-Country Skiing, Mountaineering.

Fiecare voiaj are cel putin 2 activitati optionale. Majoritatea acestora se rezerva in avans deoarece sunt locuri extrem de limitate si au restrictii de varsta.

Cum sa vizitezi Antarctica?

Poti alege sa vizitezi Antarctica pe un vas de croaziera sau cu avionul. Cele mai multe expeditii pleaca din Ushuaia, cel mai sudic oras de pe glob si principalul port de imbarcare pentru un voiaj in Antarctica Peninsula. Deoarece Antarctica este un continent foarte mare, exista croaziera care pornesc din Noua Zeelanda, Australia, Africa de Sud sau Chile. Datorita distantelor mari dintre continent si Antarctica, calatoriile ce pornesc din Australia si Noua Zelanda dureaza mai mult si sunt mai scumpe. Pentru cei care doresc sa evite calatoria din stramtoarea Drake, exista posibilitatea sa zbori din Punta Arenas (Chile) sau din Ushuaia in Antarctica.

Pentru cei interesati sa experimenteze Antarctica intr-un mod inedit, exista posibilitatea sa inchiriezi un yacht privat cu o capacitate de 6 vizitatori, cu o echipa de profesionisti la dispozitia ta. Avantajul unei astfel de calatorii este ca poti sa te opresti cand doresti si unde doresti si poti face absolut tot ce iti doresti, atata timp cat vremea permite. Si daca idea de a face scufundari in Antarctica ti se pare trasnita, aceasta se poate rezerva fara nici o problema.

Cat de scumpa este o calatorie in Antarctica?
Calatoria in Antarctica poate varia de la 5000 de dolari pe persoana doar pentru voiaj la 30000 de persoana. Pretul final depinde the tipul de cabina rezervat, de numarul de pasageri dar mai ales de vasul de calatorie. Pentru a tine costul de calatorie cat mai jos, se poate reserva o cabina tripla la suma de USD4495 sau chiar si mai putin. Daca ai destul timp la dispozitie, poti chiar sa mergi in Argentina pentru o perioada de 2-3 saptamani si sa rezervi o calatorie last minute la un pret de aproximativ 3000 USD pe persoana. Daca alegi ultima varianta, exista un risc ca vasul sa fie rezervat in totalitate si sa nu existe loc disponibil daca ai un timp limitat. Daca ai mai mult timp la dispozitie sa petrecei in zona, vei gasi nenumarate optiuni, deoarece sunt multe companii de croaziere disponibile.

 

 

More Photos-Wildlife

More Photos-Landscape & Icebergs