Buenos Aires:
Buenos Aires este capitala statului argentinian si principalul aeroport al tarii. Daca ai ceva timp la dispozitie iti recomand sa vizitezi partea veche a orasului numita Republica de la Boca renumita pentru cladirile colorate in diverse culori si echipa de fotbal ce-i poarta numele; centrul historic cu renumitele cafenele argentiniene, dar mai ales cimitirul La Recoleta unde sunt ingropati personalitatiile celebre din Argentina, printre care presedinti, scriitori, oameni de cultura si multi altii. Fiecare mormant arata de fapt ca o mica capela si oamenii se plimba prin cimitir ca printr-un mic orasel. Mormantul Evei Peron este cel mai vizitat, iar aceasta din urma este un simbol national pentru localnici datorita contributiei ei la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor saraci din Argentina. Venind dintr-o familie saraca, Evita contribuie la succesul colonelului Peron si il ajuta sa devina presedintele Argentinei pentru cativa ani buni. O poveste interesanta ce merita citita.
Argentinian Tango Show
Daca ai ajuns in Argentina nu se poate sa nu participi la un spectacol de tango autentic. Cel mai luxos spectacol se afla la Faena hotel, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Buenos Aires. Tangoul si muzica argentineana este foarte populara printre turisti, dar si printre localnici si am fost surprinsa sa constat ca melodiile tradionale argentiniene sunt similare cu romantele pe care ai mei parinti obisnuiau sa le cante cand eram copil….
Ushuaia
Am plecat din Buenos Aires si ne-am imbarcat pe un zbor de 3 ore, pentru a ajunge in Ushuaia, cel mai sudic oras din lume de unde urma sa ma imbarc pe vasul care sa ne duca in Antarctica. La inceput am crezut ca Ushuaia e doar un punct de plecare pentru croaziere, dar ne-am schimbat parerea pana la sfarsitul calatoriei. Este un oras de dimensiunea Devei cu aproximativ 50,000 de locuitori, inconjurat de munti inalti si plini de zapada.
Ce sa vizitezi in Ushuaia?
Muzeul-Inchisoare
Petrecand mai multe zile in Ushuaia am intrebat incoace si incolo ce putem face sa ne ocupam timpul liber si am ajuns sa vizitam muzeul din oras, o fosta inchisoare cu peste 300 de camarute. Asa am aflat ca Ushuaia a fost un oras colonizat de prizonieri care au populat zona pentru prima data in 1896, cand primii 11 prizoneri au fost trimisi in zona. In 1902, o inchisoare militara din zona s-a inchis si toti prizonierii au fost trimisi aici. Asa s-a dezvoltat orasul construit in totalitate de criminali care au construit scoli, spitale, magazine inclusiv calea ferata spre Tierra del Fuego National Park.
Am ramas profund impresionata cat de greu au muncit prizonierii sa construiasca zona. Si nu va imaginati ca prizonierii aveau conditii de trai bune…. Conditiile de trai erau cumplite, fara spital timp de 40 de ani, fara caldura sau fara o igiena corespunzatoare. Nu aveau dinti sau posibilitatea de a-si trata dintii, medicamente sa le calmeze durerile, sau posibilitatea de a primi asistenta medicala. Cel mai apropiat spital se afla in Chile, iar daca erau grav raniti trebuiau sa astepte pana trecea o nava de transport prin zona. Asadar multi mureau inainte sa aiba sansa sa ajunga la spital…..
Peretii celulelor aveau jumatate de metru si inauntru era un frig de nu puteai sta nici macar 5 minute (am experimentat acest lucru pe pielea mea, deoarece o parte din muzeul-inchisoare nu era incalzita). Povestea inchisorii m-a impresionat, asa ca am decis sa scriu mai multe despre acest locas.
Ierarhia intre prizonieri,
In functie de de tipul de infractiune, prizonierii erau impartiti in categorii. Cei care au fost incarcerati pentru omucidere se considerau superiori si nu aveam nici un contact cu hotii obisnuiti care erau si ei impartiti in doua clase: santajisti, falsificatori si hoti versati.
Crimnalii erau si ei impartiti in doua clase, criminali care erau incarcerati pentru furt si criminali care au facut crime din pasiune (dragoste) sau sa salveze onoarea unei persoane dragi. Reporterul Anibal Del Rie a colectat mai multe carti cu inscriptii ce se aflau pe peretii celulelor. Cateva dintre citatele gasite se referau la crimele pasionale pe care m-am gandit sa le impartasesc cu voi. “Nu esti niciodata iubit la fel de mult cat iubesti, asadar arta de a fi fericit in dragoste este de a da totul fara a cere nimic in schimb” sau “Barbatul e naiv in ceea ce priveste dragostea prin felul lui de a fi si nu prin definitie. Isi petrece jumatate din existenta, ca sa distruga totul in jumatate de ora” Barbatii care au savarsit o crima pasionala au scris. “ Un moment de slabiciune, de orbire, de imprudenta in dragoste si toata munca este distrusa de propriile maini, toata intentia buna a disparut, si tot viitorulul senin si onestitatea este inlantuita. Singurul lucru ce ramane in urma este tragedia remuscarii”.
O parte din inchisoare a fost renovata si amenajata ca muzeu de arta, muzeu maritim si muzeu istoric si prezinta fotografii si povestiri din viata prizonierilor, in timp ce o parte din cladire este pastrata in conditiile din acea vreme.
Nu vreu sa va intristez asa ca o sa ma opresc aici cu povestea prizonierilor, dar va invit sa cititi mai multe despre acest loc si despre povestea celor mai faimosi criminali care au fost incarcerati aici.
Parcul National Tiera del Fuego
Se intinde intre granita chileana la vest, Lago Fagnano la nord si Canalul Beagle la sud cu o suprafata de 63,000 de hectare. Acest parc este renumit pentru multitudinea de specii de pasari si animale, dar si pentru faptul ca a fost locuit de 10,000 de ani de populatia locala numita Yamana, care traia intr-un mediu climatic foarte greu de suportat si se hraneau din vanat si pescuit. Traiau pe tarm, in colibe facute din crengi de copac si carpite cu piei de lei de mare care tineau apa departe de coliba lor. Populatia era foarte primitiva si se hranea cu foci de mare. Pielea era folosita in timpul iernii pentru imbracaminte in timp ce grasimea animalelor era folosita ca si crema de corp pentru a tine apa departe de corp. Din pacate misionarii din Europa au inceput sa populeze zona si au adus cu ei sifilis si pojar triburilor ceea a a dus la disparitie populatiei locale. Populatia yamana a fost redusa de la 3000 de oameni in 1880 la aproximativ 100 de oameni in 1990. Multi dintre ei au fost omorati in excercitii de tinta si eliminati prin otravire, deoarece localnicii erau vanatori de lei de mare unul dintre motivele esentiale pentru care exploratorii si oamenii de afaceri veneau in zona. Am fost surprinsi sa aflam ca in prezent exista o singura supravietuitoare din populatia Yamana care traieste intr-un sat din Chile. Calea ferata si trenul de mai jos a fost construit de catre prizionieri si era folosit de acestia pentru a ajunge in Parcul National la munca. O calatorie cu “trenul de la capatul lumii” asa cum a fost numit este o experienta interesanta.
Iguazu Falls:
Cascada Iguazu este localizata la granita dintre Brazilia, Argentina si Paraguai si cuprinde 270 cascade. Suprafata totala de cascade se intinde pe o suprafata de 2.7 kilometri.
Cum sa ajungi acolo? Exista zboruri directe din Buenos Aires spre partea braziliana sau argentineana. Durata zborului este de approximativ 2 ore.
Am inceput excursia noastra cu partea argentineana a cascadei. Am fost intampinati la aeroport de catre ghidul nostru si transferati in Parcul National, de unde am inceput calatoria cu trenul special pentru turisti pana la un anumit loc. In Parcul National nu este permis sa calatoresti neinsotit din motive de siguranta (deoarece se intalnesc serpi, paianjeni uriasi, etc). Ne-am plimbat pe diferse trasee de hiking deasupra cascadei, dupa care am pornit cu ghidul norstru spre partea braziliana unde de fapt am fost cazati. Se spune ca Argentina are cascadele, iar Brazilia are peisajul, ceea ce mi s-a parut perfect adevarat. Intra-adevar, cascada este deosebita iar vederea de pe partea braziliana este de vis. Pentru a vizita partea braziliana toti turistii au nevoie de viza care se procura in avans. Daca calatoriti cu un tur organizat va sugerez sa va asigurati ca acesta include ambele parti, deoarece multi turoperatori includ doar partea argentineana.
Activitati optionale:
O plimbare cu barca pe sub cascada, sau o plimbare cu elicopterul deasupra cascadei este este cu siguranta ceva foarte distractiv.
Unde sa te cazezi cand ajungi la Iguazu?
Hotelul Das Cataratas este un hotel de lux (Orient Express) si singurul hotel localizat in Parcul National Iguazu, exact langa cascada braziliana, cea mai spectaculoasa parte a cascadei. Deoarece hotelul este situat in Parcul National, turistii care viziteaza cascada nu au acces la acest hotel decat in timpul orelor de vizita (9 am-6 pm). Hotelul este amplasat la 100 de metri de cascada si permite oaspetilor sa viziteze cascada dimineata sau seara dupa ce nu mai sunt turisti. Apusul de soare este deosebit aici. Desi hotelul este in Parcul National si teoretic ofera acces in Parc, va recomand sa nu va aventurati pe alte carari din parc decat in prezenta ghidului (din motive de siguranta). Costul acestui hotel este pe masura numelui de Orient Express, (in prezent Belmond) undeva la 400 USD pe noapte.
Hotelul Sheraton se afla localizat pe partea argentineana care ofera camere cu vedere la cascada. Acesta este recomandarea mea pentru cei care doresc sa se cazeze in Parcul National Iguazu, pe partea argentineana si sa tina bugetul jos.